Newsletter Δεκεμβρίου 2012

Ο κατακερματισμός λίθων του ουροποιητικού από κρουστικά κύματα μελετήθηκε από το 1950. Η πιθανότητα εφαρμογής των κρουστικών κυμάτων στον άνθρωπο και η δράση τους στον ανθρώπινο ιστό ξεκίνησε να αποτελεί αντικείμενο μελέτης από την εταιρεία Dornierτο 1969. Μετά από μελέτες διαπιστώθηκε ότι τα ενεργειακά κύματα κρούσης που δημιουργούνται σε νερό έχουν τη δυνατότητα να μεταδοθούν στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος και να προκαλέσουν κατακερματισμό και θραύση σκληρών υλών, χωρίς αξιοσημείωτες βλάβες στους γύρω ιστούς πλην των πνευμόνων, σύμφωνα πάντα με μελέτες της εποχής εκείνης. Αναπτύχθηκαν έτσι τεχνικές ελεγχόμενης δημιουργίας και εστίασης των κρουστικών κυμάτων.

Ειδικότερα οι μηχανικοί της Dornier ανακάλυψαν ότι χαμηλής έντασης ενεργειακά κύματα, κατάλληλα για χρήση στην ιατρική, μπορούν προβλέψιμα να δημιουργηθούν σε υδάτινο περιβάλλον. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής ήταν η κατασκευή του πρώτου εξωσωματικού λιθοθρύπτη από την εταιρεία με την ονομασία ΗΜ-1 (humanmodel-1) το 1980 και μετέπειτα του ΗΜ-3 το 1983 ο οποίος γνώρισε ευρεία διάδοση. Έκτοτε η ίδια και άλλες εταιρείες έχουν κατασκευάσει αρκετούς τύπους εξωσωματικών λιθοθρυπτών, η εξέλιξη των οποίων συνεχίζεται ενώ η συνεχής τελειοποίησή τους έχει οδηγήσει στη τρίτη γενιά λιθοθρυπτων με κατασκευή μηχανημάτων με μεγάλη ικανότητα κατακερματισμού των λίθων και ελαχιστοποίηση των επιπλοκών.

Στη κλινική Άγιος Λουκάς στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί από το Μάρτιο του 2008 μια υπερσύγχρονη Μονάδα Εξωσωματικής Λιθιθρυψιας με το λιθοθρυπτη 3ης γενεάς STORZ MODULITH SLX-F2, με δυνατότητα διπλής εστίασης του λίθου και δυνατότητα σύγχρονης χρήσης ακτινοσκόπησης ή/και υπερήχων.

Υπεύθυνος της Μονάδας είναι ο Ουρολόγος Χύτας Γεώργιος

Νewsletter Σεπτεμβρίου 2011

ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΑ ΝΕΦΡΑ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ

(Σημειώνεται ότι χρησιμοποιούνται οι παραπάνω καθημερινές λέξεις αντί των λιθοθρυψία και λίθοι νεφρού μόνο για λόγους εκτενέστερης και ευκολότερης ανεύρεσης από τις μηχανές αναζήτησης στο internet)

1. Η λιθοτριψία είναι μια επώδυνη διαδικασία.
ΛΑΘΟΣ. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που έχει σκοπό το κατακερματισμό του λίθου σε αποβλητέα μικρά συγκρίματα δια των ούρων, που παγκοσμίως θεωρείται ανώδυνη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας χορηγούνται απλά αναλγητικά (παρακεταμόλη) ενδοφλεβίως ή/και αλφεντανύλη και η όλη διαδικασία γίνεται χωρίς πόνο . Να σημειωθεί ότι αρκετοί ασθενείς προσέρχονται προιδεασμένοι για κάτι επώδυνο και ο παραμικρός χειρισμός προκαλεί πόνο.

2. Λιθοτριψία στην ίδια πέτρα μπορώ να κάνω πολλές φορές.
ΑΛΗΘΕΙΑ. Μπορεί να γίνουν κατά περίπτωση 3-5 συνεδρίες λιθοθρυψίας στον ίδιο λίθο εφ΄όσον τηρούνται οι ενδείξεις θεραπευτικής αντιμετώπισης (guidelines) της Ευρωπαικής Ουρολογικής Εταιρείας με μεσοδιάστηματα 15-20 ημερών. Εάν δεν υπάρχει αποτέλεσμα από τη τρίτη συνήθως συνεδρία, είναι προτιμότερη η περαιτέρω αντιμετώπιση του ασθενή με ουρητηροσκόπηση ή διαδερμική νεφρολιθοθρυψία ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος του λίθου

3. Εγώ δεν χρειάζομαι λιθοτριψία ή άλλη θεραπευτική μέθοδο, ουρώ εύκολα και μεγάλες πέτρες.
ΛΑΘΟΣ. Να είστε σίγουρος ότι δεν σας άγγιξε η νεραίδα με το μαγικό ραβδί και αποβάλετε εύκολα λίθους, πιθανόν υπάρχει υπολειπόμενη λιθίαση που μέρος της αποβάλεται με τα ούρα υπό μορφή άμμου ή κάποια στιγμή λόγω αμέλειας θα προκληθεί απόφραξη σε κάποιο σημείο του ουρητήρα και εν συνεχεία σιγή του νεφρού και άρση της λειτουργίας του λόγω αμέλειας και υπέρμετρης αυτοπεποίθησης. Λίθοι έως 3-4 χιλιοστά έχουν 80% πιθανότητα αυτόματης απόβολής, λίθοι 5-8 χιλιοστά πιθανότητα 50% και λίθοι πάνω από 8 χιλιοστά έχουν πού χαμηλά ποσοστά. Καθημερινά σε όλο τον κόσμο χιλιάδες ασθενείς υποβάλλονται σε κάποια παρεμβατική μέθοδο προκειμένου να καταστούν ελεύθεροι λίθου, σίγουρα όχι γιατί δεν τους άγγιξε η νεράιδα

Νewsletter Μαρτίου 2011

Η κατανάλωση αλκοόλ συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη.
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι μια από τις πλέον συχνές παθήσεις που προσβάλλουν τους άνδρες μέσης ηλικίας και άνω, που αρχικά εκδηλώνεται με συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό (LUTS). H αιτιολογικοί παράγοντες της ΚΥΠ/LUTS, δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί. Εχει διατυπωθεί η άποψη ότι συστηματικές μεταβολικές διαταραχές, πιθανόν να ενοχοποιούνται στην παθογένεση της ΚΥΠ/LUTS. Πρόσφατα στοιχεία αναφέρουν ότι, πολλές από τις μεταβολικές διαταραχές που αυξάνουν το κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η δυσλιπιδαιμία, μπορεί επίσης να εμπλέκονται στην αύξηση του κινδύνου για την ανάπτυξη της ΚΥΠ και των LUTS. Παράγοντες όπως η φυσική δραστηριότητα και η δίαιτα έχουν κάποιο ρυθμιστικό ρόλο στις μεταβολικές διαταραχές επηρεάζοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, είναι λογικό αυτοί οι παράγοντες να επηρεάζουν επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης ΚΥΠ και LUTS. Μελέτες κατέδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει το κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και συσχετίζεται επίσης με μειωμένη πιθανότητα για χειρουργική επέμβαση λόγω ΚΥΠ, κλινική και ιστολογική ΚΥΠ και LUTS. Ωστόσο, οι αναφορές γι' αυτό το θέμα στη βιβλιογραφία είναι αντιφατικές. Αλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με εντονότερα LUTS. Οι συγγραφείς επιχείρησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των δημοσιευμένων μελετών, προκειμένου να διερευνήσουν αν υπάρχει συσχέτιση της κατανάλωσης αλκοόλ με την ΚΥΠ και τα LUTS στους άνδρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, η κατανάλωση αλκοόλ συσχετίζεται με ελαττωμένη πιθανότητα για ΚΥΠ. Αντίθετα, η προστατευτική δράση του αλκοόλ στην ΚΥΠ δεν παρατηρήθηκε στα LUTS, όπου η κατανάλωση αλκοόλ δεν έχει προστατευτικό ρόλο (αυξημένη πιθανότητα για LUTS).Αυτή η παρατήρηση πιθανόν υποδεικνύει εγγενείς διαφορές μεταξύ ΚΥΠ και LUTS ως κλινικών καταστάσεων. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες προκειμένου να κατανοηθεί ο μηχανισμός μέσω του οποίου το αλκοόλ επηρεάζει τον κίνδυνο για ΚΥΠ και αν αλλαγές στην κατανάλωση του αλκοόλ μπορεί να επηρεάσουν την κλινική πρόοδο της ΚΥΠ.
Kellogg Parsons and Ronald Im.
The Journal of Urology; October 2009, Vol. 182, 1463-1468.


PCA 3 – DNA TEST ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ


Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες νεοπλασίες και ενοχοποιείται ως η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών. Εκτός από τους ήδη γνωστούς ορολογικούς καρκινικούς δείκτες (PSA, ALP), καθώς και τα mRNA επίπεδα των PSA και PSM, για την παρακολούθηση της εξέλιξης και σταδιοποίηση της νόσου, ένας νέος διαγνωστικός δείκτης ανακαλύφθηκε πρόσφατα που συμβάλλει σημαντικά στην αποφυγή μη απαραίτητων βιοψιών για την επιβεβαίωση υποψίας καρκίνου στον προστάτη. Η δοκιμασία PCA3 κατά την οποία λαμβάνονται ούρα από τον ασθενή με πιθανή διάγνωση CA προστάτη, μετά από δακτυλική διέγερση του προστάτη και υπολογίζεται ο λόγος του mRNA του γονιδίου DD3 (PCA3) προς το mRNA του γονιδίου PSA. Σϋμφωνα με τη βιβλιογραφία, όταν ο λόγος αυτός είναι αυξημένος (>0.35) υπάρχει σημαντικά αυξημένος κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου στον προστάτη. Το PCA3 έχει τη δυνατότητά να ανιχνεύει την παρουσία του καρκίνου του προστάτη με >95% ευαισθησία. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε αποδείχθηκε ότι το τεστ ουρών PCA3 είναι πολύ πιο ευαίσθητο από το τεστ αίματος PSA. Το τεστ είναι εγκεκριμένο από το FDA.

Νewsletter Φεβρουαρίου 2011

Πριν δυο χρόνια στο Παναμερικανικό Ουρολογικό Συνέδριο παρουσιάστηκε τεκμηριωμένη βασική και κλινική έρευνα του Roswell Park Cancer Institute ότι τα λαχανικά ιδιαίτερα αν καταναλώνονται ωμά παρέχουν στον άνθρωπο σημαντική προφύλαξη κατά της ανάπτυξης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, ιδίως το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Το μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν οι καπνιστές που κατανάλωναν αυτά τα λαχανικά λιγότερο από 3 φορές το μήνα ενώ το μικρότερο οι μη καπνιστές που είχαν στη δίαιτα τους αυτά τα λαχανικά. Η διαφορά ήταν της τάξης του 40%. Πιστεύεται ότι η προστατευτική δράση οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες isothiocyanates που περίεχουν τα λαχανικά αυτά. Τρεις φορές το μήνα αρκούν ακόμα και αν δεν τα τρώμε συχνά, απλά πρέπει να τα τρώμε ωμά!

 

Η ουρολιθίαση στα παιδιά είναι μια σπάνια πάθηση με διαφορετικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και βαθμό επίπτωσης σε διάφορες περιοχές που ποικίλει από 0,2% έως 5% του παιδικού πληθυσμού. Αποτελεί το 0,1% των εισαγωγών παιδιών στο νοσοκομείο. Περίπου στα δύο τρίτα των παιδιών με ουρολιθίαση υπάρχει υποκείμενη μεταβολική διαταραχή που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο λιθιασικής υποτροπής. Οι θεραπευτικές επιλογές είναι παρόμοιες με αυτές στους ενήλικες. Στα παιδιά το μέγεθος του όλου ουροποιητικού συστήματος είναι μικρότερο σε σχέση με τους ενήλικες και επιπλέον υπάρχει αυξημένη δυνατότητα αυτόματης αποβολής λιθιασικών συγκριμάτων που οφείλεται στον αυξημένο περισταλτισμό και στον ελαστικό τους ουρητήρα. Η εξωσωματική λιθοθρυψία είναι μια ασφαλής θεραπευτική επιλογή στα παιδιά με ουρολιθίαση έχοντας τη μικρότερη νοσηρότητα και τη καλύτερη ανοχή στα παιδιά ενώ είναι ελάχιστα επεμβατική και αποτελεί τη πρώτης γραμμής θεραπεία στα περισσότερα Ουρολογικά Κέντρα. Εναλλακτικές μέθοδοι σε αυτά τα παιδιά είναι η διαδερμική λιθοθρυψία, η ουρητηροσκοπική αφαίρεση λίθου και οι ανοικτές μέθοδοι επί αποτυχίας αυτών.

Νewsletter Ιανουαρίου 2011

Από το Μάρτιο του 2008 λειτουργεί στη κλινική Άγιος Λουκάς στη Θεσσαλονίκη μια υπερσύγχρονη Μονάδα Λιθοθρυψίας με το καινούργιο λιθοθρύπτη STORZ MODULITH SLX-F II. Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου λιθοθρύπτη είναι η δυνατότητα διπλής εστίασης (dual focus) του λίθου-στόχου και η δυνατότητα ταυτόχρονης χρησιμοποίησης του ακτινολογικού C-arm και των υπερήχων προς εντοπισμό και εστίαση του λίθου.
Υπεύθυνος του τμήματος είναι ο ουρολόγος Χύτας Γεώργιος με πολύχρονη εμπειρία στο αντικείμενο. Τα αποτελέσματα ασθενών ελεύθερων λίθου σε αυτά τα τρία χρόνια κρίνονται πολύ καλά και αντίστοιχα της διεθνούς βιβλιογραφίας.

Η χορήγηση κιτρικών αλάτων και βιταμίνης-C πριν από τη συνεδρία της εξωσωματικής λιθοθρυψίας φαίνεται σύμφωνα με τελευταίες μελέτες να ασκεί προστατευτική δράση στο νεφρικό παρέγχυμα λόγω της σημαντικής αντιοξειδωτικής τους δράσης. Τα κιτρικά άλατα είναι από παλιά γνωστός αναστολέας της λιθογένεσης στο νεφρό και ειδικότερα της κρυσταλλοποίησης του οξαλικού ασβεστίου προκαλώντας αλκαλοποίηση των ούρων και δεσμεύοντας τα οξαλικά άλατα του ασβεστίου. Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει ότι τα κιτρικά έχουν προστατευτική δράση στα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλείται από τα οξαλικά και τους κρυστάλλους CaOx, προλαμβάνοντας την υπεροξείδωση των λιπιδίων μέσω ελάττωσης της παραγωγής αντιδρώντων μορίων οξυγόνου (ROS).
Copyright 2014- endourology.gr | Ανάπτυξη: Verus+

Η συμβουλή του μήνα

Πολλές τροφές και ποτά περιέχουν άφθονα οξαλικά αλλά λίγα προκαλούν υψηλές συγκεντρώσεις στα ούρα όπως: σπανάκι, φράουλες, παντζάρια, σόγια, ξηροί καρποί, αναψυκτικά



δείτε όλες τις συμβουλές

sp

Newsletter

Δείτε το μηνιαίο Newsletter ή εγγραφείτε στην υπηρεσία.
sp
sp

Επισκέπτες

People Online People Online:
Visitors Visitors: 2
Members Members: 0
Total Total: 2

sp
sp

Ο καιρός


booked.net
sp